Menu

Waarom is het nodig om een pasfoto te hebben op je paspoort?

Op deze wereld zijn er waarschijnlijk niet veel mensen die tevreden zijn met de pasfoto op hun identiteitsbewijzen. Wegens de strenge regels omtrent het nemen van de foto, komen ze gewoonlijk minder ideaal eruit dan gewenst zou zijn. Mensen vragen zich soms af waarom je een pasfoto voor paspoort nodig hebt. De waarheid is dat een visueel identiteitsbewijs gewoon noodzakelijk is geacht door onze overheid. Wel zijn er manieren om het ons makkelijker te maken in de moderne tijd. Zo kan je je pasfoto digitaal laten maken, naast de fysieke mogelijkheden. 

Waarom?

Wat is precies de reden dat je een pasfoto moet hebben op je paspoort? Identiteitsbewijzen bevatten al vrijwel alle informatie die je nodig hebt van iemand: geboortedatum, burgerservicenummer, geboorteplek, enzovoort. Een pasfoto voor paspoort geldt echter voornamelijk als check. Instanties zoals luchthavens, maar ook recreationele instituties moeten er zeker van kunnen zijn dat jij ook echt degene bent die op vakantie gaat of bij het concert komt. Als de foto er niet was, zou je gewoon iedereens identiteitsbewijs mee kunnen nemen en doen alsof je diegene bent. Sommige mensen zeggen dat je geboortestad in je hart zit, maar dat geldt niet per se voor je uiterlijk. 

Digitaal

Maar niet getreurd: het maken van een pasfoto voor paspoort is tegenwoordig ontzettend makkelijk. Nu kan dit namelijk niet alleen bij een fysieke winkel; ook kan je je pasfoto digitaal laten maken. Hier zijn verschillende websites voor die over het algemeen een erg verfijnde methode hebben om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Doorgaans werken ze met een ‘digitaal fotohokje’, waar je de hele dag door terecht kan om een foto te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met de webcam van je laptop, of je gebruikt je telefoon om op de website te komen en zo de foto te nemen. Zo kan je met niet meer dan een muisklik je pasfoto digitaal laten maken.